VÅR GÅRD

Ekologiska hus

Vår gård är delvis renoverad, delvis nybyggd och alla val av lösningar och material, i allt från energi till utedass är gjorda med vårt eget och Moder Jords bästa för ögonen. Vi har solfångare för varmvatten och solceller för elproduktion och utedassen har högmodern urinsepare-ring, där urinen används för att berika våra betesmarker.

All inomhusmålning är gjord i äggolje-tempera med färgkombinationer som stimu-lerar kreativitet och harmoni. Dessutom är den fri från alla gifter. Taken på huvudbyggnaden är täckt med sedum, så kallade fetknoppsväxter. Det är vackert och kommer att vara underhållsfritt i kanske hundra år.

hus

Odling

I vår strävan att skapa ett hållbart liv ingår att vi vill bli självförsörjande och våra odlingar växer sakta men säkert från år till år. Vi har etablerat en skogsträdgård, där vi efterliknar naturens egna fungerande system. Syftet är att odla fleråriga växter, som bär-buskar, fruktträd, örter och sallader som ger hög avkastning, öka den biologiska mångfalden och samtidigt skapa en kolsänka.

Vi odlar det vi själva tycker om att äta; potatis, rotfrukter och kål i många varianter – sådant som är bra att ha i vinterförråden och mycket sallad, tomater, ärter, bönor och jordgubbar som det är ljuvligt att frossa i på sommaren. Squash och pumpa och jordärtskockor är självklarheter och det vackraste och med många användningsområden är kanske örtagården och medicinalväxterna.

2018 satte vi upp ett nytt växthus på 90 kvadratmeter som vi odlar både tidigt och sent i för att förlänga odlingssäsongen.

 

 

 

odling

 

Mat

Maten vi lagar kommer i första hand från gården eller lokala matproducenter och är ekologisk så långt det är möjligt. Vi följer årets och naturens rytm så vi använder de råvaror som finns till-gängliga för säsongen. Vi har också möjlighet att fiska i den underbart klara sjön Unden så inte alltför sällan kan vi servera gädda, abborre och kräftor.

 

mat

Djur

Förutom katterna, Tiger och Panter, bor också ett gäng Hedemorahöns på gården. De sprätter och gödslar bland odlingarna och bidrar dessutom med underbart goda ägg. Några kycklingkullar brukar det bli varje försommar. Vi har kompletterat vår konventionella biodling med naturenlig biodling där bina får bygga sina egna ramar och invintra på sin egen honung istället för onyttig sockerlösning. På våren skördar vi den honung som finns kvar.

 

 

ko

Skog

Vi bedriver ett kalhyggesfritt skogsbruk. Det är en form av blädning där de ”mogna” träden avverkas och alla andra träd får stå kvar tills de också ”mognat”. Skogen har kvar träd i alla storlekar och man eftersträvar mångfald. Vissa områden bli lite tätare och på andra blir det små gläntor. Detta gör att skogen hela tiden är kvar liksom skogskänslan.

Fördelen med detta är också att den biologiska mångfalden stärks, markbundet kol blir kvar i marken. Vid ett kalhygge avgår mycket kol och det bidrar negativt till klimatförändringarna.

Vi förväntar oss att få bättre ekonomi med detta skogsbruk än det konventionella kalhyggesbruket.

 

 

skog